Η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο κεφάλι της. Η Ζάκυνθος και ειδικότερα ο κόλπος του Λαγανά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της προστατευόμενης χελώνας καρέτα – καρέτα στην Ελλάδα.
Οι χελώνες αυτές γεννούν τα αυγά τους στην παραλία όπου γεννήθηκαν και αυτές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των παραλιών στις οποίες τοποθετούν τα αυγά τους είναι περιβαλλοντικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι οι φωλιές εκκολάπτουν επιτυχώς.
Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta είναι και το σημαντικότερο της ζωής της, καθώς στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια περιοχή για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το μοναδικό της είδος.
Οι παραλίες στη Ζάκυνθο, συγκεκριμένα στον κόλπο Λαγανά είναι παρά πολύ σημαντικές στον αγώνα τις διάσωσης της χελώνας – δεδομένου ότι αυτές οι παραλίες έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσογείο – με σχεδόν 1.500 φωλιές σε μόνο 5χμ. παραλίας. 900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου.